US/English Version:
Click here to join the US/English version...Click here to join the US/English version...  

 

 Du er her: 4Orlogsliv og Lune4Oversigt4Gast på kongeskibet DANNEBROG

 

 Historien

 SøværnsNyt

 Synspunkter

 Orlogsliv & Lune

4Beretningerne

 Billedserier

 Historiske Tidslinier

 Flaget

 Skibene

 Marineflyverne

 Våben/-systemer

 Officersmessen

 Uniformer mm.

 Flådens Ansigt

 Mindesmærker

 Bøger & Forskning

Redigeret og
designet af:

Johnny Balsved

 

Gast på kongeskibet DANNEBROG (1963):

En god sommer med DANNEBROG

Jo, jeg var glad for Marinen og mødet med alle tiders Konge, han var bare sømand og et pragtfuldt menneske

Sådan skriver værnepligtig Werner Dechlis i denne korte, men personlige beretning om sin tid på kongeskibet DANNEBROG i 1963. Kongen i beretningen er naturligvis Kong Frederik IX.

Af 601221 Werner Dechlis

Werner Dechlis

Værnepligtig 601221
Werner Dechlis

Når man sådan tænker tilbage, ville det være rart at møde nogle af de gamle fra dengang!

Der findes vist nok en klub for orlogsgaster, der har været på kongeskibet DANNEBROG, men det tror jeg nok ikke, der er mange af de ældre, der ved noget om.

Det er nok kun de unge, der melder sig ind, lige når togtet er forbi.

Men det kunne være rart også at høre noget fra de gamle.

Til Fødselsdag i Oslo

I sommeren 1963 skulle vi med kongeskibet til kong Olavs 60 års fødselsdag i Oslo.

Vi kom sejlende op ad Oslofjorden, hvor vi blev mødt af det norske konge-skib. Det var planen, at den norske konge skulle sejle på DANNEBROG ind til Oslo.

Kong Olav kom nu sejlende over mod os i chaluppen, og så sker der det, som ikke må ske. Samtidigt med at den norske konge satte sin ene fod på vores faldereb, lavede hans chalups fører en forkert manøvre.

Pludselig lagde chaluppen fra igen, stadig med den norske konges ene ben på DANNEBROG faldereb, og det andet på chaluppen.

Kongeskibet DANNEBROG

Kongeskibet DANNEBROG i Randers fjord.
(Foto: Karin Overgaard)

På både norsk og dansk

Lige med et stod kongen nærmest i spagat mellem de to skibe. En kvik værnepligtig falderebsgast på DANNEBROG fik dog fat omkring Kong Olav, og fik ham hevet om bord på det danske kongeskib.

Vel i sikkerhed, vendte kongen sig mod sin motorbådsfører, og på både dansk og norsk, fik han fortalt hvad han mente om denne manøvre.

Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der var sket, hvis han var faldet i fjorden med sin store overfrakke på. Vi fik alle et mindre chok, men det gik godt takket været en snarrådig værnepligtig.

Mit møde med Militærpolitiet

Jeg mindes endnu i dag også mit første møde med den kombinerede militærpolitipatrulje, som bestod af 3 oversergenter fra de 3 værn. De kørte rundt i de Københavnske gader for at opretholde lov og orden, og jeg havde en uheldig dag

Jeg kom stille gående på vej tilbage til DANNEBROG efter et besøg på Militærhospitalet på Tagensvej med en dårlig ankel. Det var meget varmt den dag, så jeg lavede et opsmøg på ærmerne, det gav da lidt luft.

De nye terylene uniformer var taget i brug, men dem ville Kong Frederik ikke havde ombord i sit skib, da de blev blanke på røven, så vi måtte svede i de tykke.

En af oversergenterne sprang ud af bilen og hilste, hvilket jeg besvarede, og han spurte hvor jeg kom fra; jeg svarede Militærhospitalet, og han spurgte derfor efter min Klinikseddel!

Ups, den havde jeg glemt om bord på skibet, men den gik endnu. Så spurgte han efter mit Landlovskort, hvortil jeg svarede, at det brugte vi ikke for et smut på Militærhospitalet.

Vi sagde jo bare, når vi gik

Vi sagde bare, når vi gik. Så ville han se mit ka-daverskilt, men kæden var knækket så det sad i min nøglering. Han blev mere og mere blå i hovet og skreg, og du kommer oven i købet fra konge-skibet DANNEBROG.

Dette kunne jeg da kun give ham ret i, men at jeg var da ikke bedre end andre mennesker. Så skreg han mig igen ind i hovedet om jeg i det hele taget havde reglementerede sokker på!

Det havde jeg, jeg trak op i mit ene bukseben, op til knæet og viste ham mit krid vide ben og folk omkring os begyndte at grine højlydt.

Han sprang ind i sin Folkevognsbus trak sideru-den fra og skreg igen, at hvis han igen traf mig ville han skrive en rapport.

Admiral, Kong Frederik IX, konge af Danmark

Admiral, Kong Frederik d. IX, Konge  af Danmark

Med venlig hilsen

601221 Werner Dechlis

- Har du en beretning om dit liv i Søværnet,
eller har du blot lidt god orlogslune?

send en e-mail, evt. med vedhæftet fil.
Husk at angive evt. kildeoplysninger.

Du kan evt. også anvende Debat Forum'met her på websiten.

|Til toppen

 

FLERE PERSONLIGE BERETNINGER:

Se oversigten

-

   

Denne side er senest opdateret: -

Denne side er oprindeligt udgivet: 16. februar 2003

Copyright © 2013-2016 Johnny E. Balsved - Alle rettigheder forbeholdes - Personoplysninger