US/English Version:
Click here to join the US/English version...Click here to join the US/English version...  

 

 Du er her: 4SøværnsNyt4Nyhedsarkiv 20074DANNEBROG runder 75 år

 

 Historien

 SøværnsNyt

4Nyhedsarkiv 2009

4Nyhedsarkiv 2008

4Nyhedsarkiv 2007

4Nyhedsarkiv 2006

4Nyhedsarkiv 2005

4Nyhedsarkiv 2004

4Nyhedsarkiv 2003

 Synspunkter

 Orlogsliv & Lune

 Billedserier

 Historiske Tidslinier

 Flaget

 Skibene

 Marineflyverne

 Våben/-systemer

 Officersmessen

 Uniformer mm.

 Flådens Ansigt

 Mindesmærker

 Bøger & Forskning

Redigeret og
designet af:

Johnny Balsved

 

DANNEBROG runder 75 år:

En smuk velsejlende ældre dame fylder år

Når Dannebrog rundt omkring i kongeriget stryger til tops i dag, lørdag 26. maj 2007 skyldes det naturligvis, at denne dato er en officiel flagdag.

Kongeskibet DANNEBROG ses her på vej ind til Frederikshavn i april 2007

Kongeskibet DANNEBROG ses her på vej ind til Frederikshavn i april 2007.
Skibet fører her signalflagene ALFA-FEM-FIRE-NUL, hvilket siden 1951
er skibets officielle NATO skrognummer.

(Foto: Johnny E. Balsved)

Klik her for at forstørre billedet

Af Johnny E. Balsved

Når Dannebrog rundt omkring i kongeriget stryger til tops i dag, lørdag 26. maj 2007 skyldes det naturligvis, at denne dato er en officiel flagdag.

Kommandørkaptajn, HkH Kronprins Frederik fylder 39 år, hvilket er grunden til den officielle flagning i dag.

Men flaget kunne lige så vel ryge til tops for flådens skib nr. 1, Kongeskibet DANNEBROG, der samme dag kan markere 75-året for sin indtræden i flådens og kongehusets tjeneste.

75 års tjeneste

26. maj 1932 indgik Kongeskibet officielt i flådens tal.

Allerede et par uger forinden havde det davæ-rende kongepar, Kong Christian X og Dronning Alexandrine, godkendt skibet på en prøvetur i Øresund 2. maj 1932.

Året forinden, 2. januar 1932, var kølen til det nye kongeskib blevet lagt på Orlogsværftet på Holmen, og 10. oktober samme år blev skibet søsat.

Det nuværende kongeskib blev bygget som afløser for det tidligere kongeskib DANNEBROG, der opnåede næsten 52 års tjeneste, inden det blev lagt op i 1931.

Kommandørkaptajn HkH Kronprins Frederik

Kommandørkaptajn
HkH Kronprins Frederik
kan fejre fødselsdag
sammen med
Kongeskibet DANNEBROG.
(Foto fra Dansk Ekspeditionsfond)

Ingen kan vel i dag forestille sig en erstatning for dette smukke skib, som ved kærlig pleje og nænsomt sømandskab ikke kun kan fejre 75 års jubilæum, men vel også er at finde i flådens tal de næste 25 år.

Jagtkaptajnen

DANNEBROG er ud over at være et symbol en selvstændig enhed i Søværnets 1. Eskadre, som administreres af dronningens jagtkaptajn. Han er medlem af majestætens hofstab og bærer derfor adjudantsnor på højre skulder.

I 1600-tallet blev regentens personlige skib kaldt Kongens Jagt, og chefen for skibet blev derfor kaldt jagtkaptajn. Dengang havde han samtidig ansvaret for at arrangere og afvikle de populære kongelige parforcejagter, hvor et stykke vildt blev jaget til døde af ryttere og hunde.

I dag er jagtkaptajnens hovedopgave at lede kongeskibet DANNEBROG, ligesom han er dronningens personlige rådgiver i maritime spørgsmål og hendes personlige kontakt til Søværnet.

Når kongeskibet er under eskorte af andre af flådens skibe, er han des-uden chef for Kongedelingen, dvs. den enhed af fartøjer, som kongeskibet indgår i.

Kun værnepligtige

DANNEBROGs formål er at være til rådighed for regenten og udføre de opgaver, som hun eller de øvrige medlemmer af den kongelige familie pålægger jagtkaptajnen.

Derudover skal DANNEBROG uddanne sit personel, der  består af ni officerer, syv sergenter, en marineoverkonstabel og 36 værnepligtige.

Sergenterne er normalt tilkommanderet i en fireårs-periode, officererne i tre år, mens de værnepligtige kun er med én sommer efter endt grund- og specialuddannelse på Søværnets Grundskole i Auderød.

Kongeskibet er i dag det eneste skib i flåden, hvor besætningen primært består af værnepligtige.

Ekstra transportmulighed

Kongeskibet DANNEBROG er uden tvivl det af flådens skibe, der gennem årene har udsejlet den længste samlede distance. To gange frem og til-bage til bl.a. Grækenland, flere gange til Færøerne og Grønland osv.

Men der har også været behov for alternative transportmuligheder, hvilket jeg selv oplevede i 1994, da den nytiltrådte jagtkaptajn, kommandør Viggo Hansen, mente, at det var lidt uhensigtsmæssigt at køre i bil fra Nyboder til Amaliegade, selv om der var stillet en parkeringsplads til rådighed.

Kommandøren ønskede sig en cykel, men umiddelbart kunne Hofmarskal-latet tilsyneladende ikke finde økonomisk råderum til denne udgift, så ønsket blev afvist.

Fluks "klagede" jagtkaptajnen sin "nød" til kommandantskabet på Holmen, og i løbet af eftermiddagen kunne den daværende flådestation levere en flunkende ny tjenestecykel til brug for kommandøren.

Søværnet har altid været klar til at håndtere flådens skib nr. 1, og sådan vil det nok også være i årene fremover, og så er det også nærliggende at lyk-ønske kronprinsen på denne mærkedag i flådens historie.

|Til toppen

Kildehenvisninger:

"

Kongehuset

&

Kongeskibet DANNEBROG, af Jon Bloch Skipper, Produceret af Det Historiske Hus ApS for Aschehoug Dansk Forlag A/S, 2004 (ISBN 87-11-11742-7)

44Der henvises også til Maritim Bibliografi

- Har du en idé til en historie, eller mener du blot,
at der mangler noget på disse sider?

Kan du hjælpe med til at kaste et bedre lys over historien,
send en e-mail, evt. med en vedhæftet fil.
Husk at angive evt. kildeoplysninger.

Du kan også anvende Debat Forum'met her på websiten.

|Til toppen

 

SENESTE NYHEDER FRA SØVÆRNET:

10-03-2009:
Kuttere på forårsauktion

-

09-03-2009:
Skibsnavne offentliggjort

-

08-03-2009:
Biblioteksmystik

-

26-02-2009:
2. nye fregat køllægges

-

19-02-2009:
Kystradarprojekt forsinket


Flere Nyheder

-

   

Denne side er senest opdateret: -

Denne side er oprindeligt udgivet: 26. maj 2007

Copyright © 2013-2016 Johnny E. Balsved - Alle rettigheder forbeholdes - Personoplysninger